رپورتاژ

کاربردهای اینورتر با مثال‌های ساده و جذاب

اینورتر در واقع دستگاه تبدیل کننده جریان برق مستقیم DC به جریان برق متناوب AC می‌باشد که برای کنترل حرکت موتور و همچنین جریان برق ورودی به موتور بسیار مورد استفاده قرار می‌گیرد. امروزه در هر بخشی از زندگی که نگاهی بیندازید، حضور اینورترها را خواهید دید و مانند پایه‌هایی محکم زندگی مدرن و عصر الکترونیک را به خود وابسته کرده‌اند. تقریبا در هرجایی که یک الکتروموتور درحال تولید نیروی حرکتی است، یک اینورتر برای کنترل جریان برق و دوران موتور حضور دارد.

اما مشکلی که درباره یادگیری درباره موضوع اینورترها و الکتروموتورها وجود دارد، تخصصی بودن مباحث آن‌ها می‌باشد که باعث می‌شود افراد عادی و ناوارد به رشته الکترونیک و فنی، به آسانی نتوانند در اینترنت اطلاعات اولیه لازم را درباره آن کسب نمایند. هرچند مبحث اینورترها و الکتروموتورها یک بحث تخصصی برای رشته فنی و الکترونیک می‌باشد، اما مطمئنا یادگیری درباره آن جزء نیازهای اولیه دانش عمومی فنی هر فردی می‌باشد و به همین دلیل نیز مباحث مربوط به تبدیل انرژی الکتزونیک به جنبشی در دوره دبستان به تمام دانش آموزان آموزش داده می‌شود.

این مقاله برای کسانی نگارش شده است که دانش چندانی درباره علم الکترونیک و فنی ندارند، اما به اطلاعات عمومی ارزشمندی  درباره اینورترها و الکتروموتورها نیاز دارند؛ در این مقاله با ارائه مثال‌های ساده و جذاب، درک ماهیت و کاربرد این دستگاه‌ها را باهم بررسی می‌کنیم.

کاربرد اینورتر بصورت کلی و اجمالی

همه ما در دوره دبستان با کاربرد الکتروموتورها آشنا شده‌ایم و می‌دانیم که در سرتاسر زندگی ما، موتورهای الکتریکی حضور دارند و درحال آسان‌سازی و اداره زندگی ما می‌باشند. ما خوب می‌دانیم که الکتروموتورها انرژی برق را تبدیل به انرژی حرکتی یا مکانیکی می‌کنند و باعث ایجاد تحریک در قطعات مورد نیاز می‌شوند؛ اما آیا سرعت و میزان چرخش موتورها مهم است؟ اگر مهم است چگونه کنترل می‌شوند؟ اگر کمی درباره آن فکر کنیم، به این نتیجه می‌رسیم که اگر سرعت و میزان چرخش این موتورها کنترل نشود و همه به یک میزان دلخواه در حرکت باشند، نظم و هماهنگی در دستگاه‌های الکترونیک کاملا بهم می‌ریزد. پس به این نتیجه می‌رسیم زمانی که از یک موتور در یک دستگاه خاص استفاده می‌شود، باید سرعت و میزان چرخش آن توسط دستگاه دیگری کنترل و هماهنگ شود که این وظیفه بر عهده ایورترها می‌باشد. همانطور که گفته شد، اینورتر یک دستگاه نامتحرک است که جریان برق ورودی به موتور و میزان چرخش موتور را به صورت دلخواه تنظیم می‌کند. البته این در کنار اصلی‌ترین وظیفه اینورتر یعنی تبدیل برق مستقیم به برق جریان متناوب می‌باشد.

به دلیل پیچیدگی و ظرافت‌های مربوط به دستگاه‌های اینورتر، معمولا تعمیر اینورتر به مهندسان و افراد توانمندی سپرده می‌شود که از مهارت و توانایی کافی در این زمینه برخوردار هستند.

کاربرد اینورتر در پمپ آب ساختمان‌های چند طبقه

فرض کنید که موتور یا دیناب پمپاژ آب هتل به طبقات بالا، بدون هیچگونه کنترلی، از یک سرعت ثابت برخوردار باشد که حداکثر میزان سرعت و فشار لازمه برای زمانیست که تمامی واحدها بطور همزمان از شیر آب استفاده کنند. حال، اگر تمامی واحدها درحال استفاده از شیر آب نباشند، تنها یک واحد شیر آب را باز کند و موتور با همان سرعت گفته شده به آب فشار وارد کند، ناگهان آب با فشار بسیار بالا و قدرتمندی از شیر آب بیرون می‌زند و منجر به هدر رفتن مقدار بسیار زیادی آب می‌شود. در اینجاست که این مورد نه تنها باعث خرابی برخی از دستگاه‌های برقی که با آب کار می‌کنند می‌شود، بلکه منجر به مصرف بی رویه و کنترل نشده آب در ساختمان و واحدها می‌گردد. اما اگر یک دستگاه اینورتر وجود داشته باشد که با آنالیز تعداد واحدهای درحال استفاده از جریان آب، فشار مورد نیاز برای فرستادن آب به طبقات بالا را معین کند، این اتفاق رخ نمی‌دهد.

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا